Sınavlara hazırlanan birçok öğrenci çalışmalarına yön vermek için bir reçete arayışına giriyor. Bu gayet haklı bir arayış. Peki, sağda solda gördüğün reçetelerin senin için uygun olup olmadığına nasıl karar vereceksin?
Ya yanlış yöntemlerle ilerleyip bu kıymetli zamanını boşa harcarsan? Ya da düşük bir verimle çalıştığın için emeklerinin karşılığını alamadan ilerlersen?
Sınav hazırlığı konusunda tecrübesine ve aklına çok güvendiğin, seninle neredeyse her gün ilgilenen birine kendini teslim etmediysen bu sayfada yer alan içerik senin için çok kıymetli olacaktır. ‘Her gün ilgilenme’ kısmını özellikle vurguluyorum ve bunun pek de mümkün olan bir şey olmadığının altını çiziyorum. Gerekli açıklamaları yazının devamında bulacaksın.
Kaynak bitirmeli misin? Öyleyse kaç tane?
Kaynak bitirebilirsin. Bunda bir sakınca yok. Ama amacın bir kaynaktaki bütün testleri baştan sona çözmek haline geldiğinde bunun çok sakıncalı olduğunu söyleyebilirim. Çünkü amacın bundan ibaret olduğunda yaptığın çalışmanın verimliliğini ölçen parametrelerin ortadan kalkacaktır. Artık hedeflediğin tek bir şey olacak: ne olursa olsun o kaynağı bitirmek.
Kitap halindeki bir sözlükten bir kelimenin anlamına bakarken nasıl da bütün sözlüğü baştan sona okumuyorsan kaynak kullanırken de benzer bir yöntem izlemelisin. Yani baştan sona, amaçsız bir şekilde bir kaynaktan sorular çözmek pek de yararlı bir şey değil.
Şimdi, bir soru bankasından nasıl yararlanabileceğini ele alalım.
Bir soru bankasından nasıl doğru bir şekilde yararlanabilirsin?
Bütün bu yöntemleri uygulamak istediğinde, bir soru bankasının testlerini baştan sona çözmekten daha çok zorlanacağın neredeyse kesindir. Çünkü bu şekilde çalışırken sürekli olarak ne yaptığının bilincinde olmalı ve yaptığın çalışmaya karşı sorgulayıcı olmalısın. Diğer taraftan burada bahsedilen yöntemleri uyguladığında sonuç odaklı bir çalışma yaptığından emin olabilirsin.
Yardımcı kaynak kullanılırken yapılan hatalar
Çoğu öğrenci aşağıda belirttiğim amaçlar uğruna kaynak bitirme odaklı çalışmada ısrarcı olabiliyorlar.
Bu şekilde çalışmanın sana doğrudan başarısızlık getireceğini iddia etmiyorum. Ama yine de daha verimli bir çalışma ortaya koymak varken neden sıradan yollara başvurasın?
Kaynak bitirmek sana herhangi bir başarıyı garanti etmez!
TYT ve AYT’de başarılı olmuş öğrencilerin “şu kadar kaynak bitirdim” dediğini duymuşsundur. Ama asla o başarının sadece bitirilen kaynaklardan geldiğini sanıp yanılma. Öyle olsaydı aynı kaynakları bitiren bütün öğrenciler birbirine yakın başarılar gösterirdi.
Başarılı olmuş öğrencilerin bazıları çok fazla kaynak bitirdiğini söylerken bazılarıysa çok az kaynak bitirdiğini söyler. Her öğrenci soru bankalarından farklı şekillerde beslenebilir. Her öğrencinin ihtiyacı da aynı değildir. Kaldı ki her başarılı öğrenci de sınava en verimli yöntemlerle hazırlanmış değildir.
Kaynak kullanım şeklin dersten derse değişebileceği gibi konudan konuya da değişebilir. Burada önemli olan senin kendi ihtiyaçlarını tespit edip kaynaklardan verimli bir şekilde yararlanmandır.
Ortalama planlarla ortalama sonuçlar elde edersin!
Çok sayıda öğrenci sınava hazırlanırken konuları bitirdiğini ve birçok kaynağı tamamladığını söylüyor. Ancak ne yazık ki birçok öğrenci pek de başarılı sonuçlar elde edemiyor.
Potansiyelini açığa çıkarman için seni eksiklerinle yüzleştirmeyen bir çalışmanın sana pek de bir şey katmayacağını düşünüyorum. Bu içerik senin bunu keşfetmen için hazırlandı.
Gerçekçi olmak gerekirse dönem başında senin bir sıralaman var aslında. Herkese ortak bir sınav yapmadan kimse sana bu sıralamanın ne olduğunu söyleyemez elbette. Diyelim ki bu sıralama 80 bin olsun. Sen de ilk 10 binde bu çalışmayı tamamlamak istiyorsun. Demek ki senin gibi sınava hazırlanan ve konu-kaynak bitirmekte olan 70 bin kişiden çok daha iyi bir çalışma yapman gerekiyor. Bunu durup bir düşünmek gerçekçi olandır diye düşünüyorum.
Kötü çalışma yöntemleriyle asla başarılı olamazsın diyemem. Ama potansiyelini açığa çıkarmada yetersiz kalırsın diyebilirim. Bu yazıda açıkladığım ve bu sayfada yer alan videoda anlattığım detayların senin için yararlı olacağını düşünüyorum.
Umarım sana farklı bir bakış açısı kazandırabilmişimdir. Bu bakış açısıyla ele aldığında, bakalım çalışma tekniklerine neler katacaksın?
Başarılar!