Hafta içi saat 16.00'ya kadar verilen siparişler aynı gün kargoda! 190 TL ve üzeri alışverişlerde kargo ücretsiz!
0546 155 50 17 0312 92 20 390
  • Sepetinizde ürün bulunmuyor.

    • 190.00 TL ve üzeri alışverişlerinizde ücretsiz kargo gönderimi yapılmaktadır.
  • GİRİŞ

TYT ve AYT için Bir Dersten Kaç Kitap Bitirmeliyim?

Sınavlara hazırlanan birçok öğrenci çalışmalarına yön vermek için bir reçete arayışına giriyor. Bu gayet haklı bir arayış. Peki, sağda solda gördüğün reçetelerin senin için uygun olup olmadığına nasıl karar vereceksin?

Ya yanlış yöntemlerle ilerleyip bu kıymetli zamanını boşa harcarsan? Ya da düşük bir verimle çalıştığın için emeklerinin karşılığını alamadan ilerlersen?

Sınav hazırlığı konusunda tecrübesine ve aklına çok güvendiğin, seninle neredeyse her gün ilgilenen birine kendini teslim etmediysen bu sayfada yer alan içerik senin için çok kıymetli olacaktır. ‘Her gün ilgilenme’ kısmını özellikle vurguluyorum ve bunun pek de mümkün olan bir şey olmadığının altını çiziyorum. Gerekli açıklamaları yazının devamında bulacaksın.

Kaynak bitirmeli misin? Öyleyse kaç tane?

Kaynak bitirebilirsin. Bunda bir sakınca yok. Ama amacın bir kaynaktaki bütün testleri baştan sona çözmek haline geldiğinde bunun çok sakıncalı olduğunu söyleyebilirim. Çünkü amacın bundan ibaret olduğunda yaptığın çalışmanın verimliliğini ölçen parametrelerin ortadan kalkacaktır. Artık hedeflediğin tek bir şey olacak: ne olursa olsun o kaynağı bitirmek.

Kitap halindeki bir sözlükten bir kelimenin anlamına bakarken nasıl da bütün sözlüğü baştan sona okumuyorsan kaynak kullanırken de benzer bir yöntem izlemelisin. Yani baştan sona, amaçsız bir şekilde bir kaynaktan sorular çözmek pek de yararlı bir şey değil.

Şimdi, bir soru bankasından nasıl yararlanabileceğini ele alalım.

Bir soru bankasından nasıl doğru bir şekilde yararlanabilirsin?

  1. Yeni öğrenilen bir konuyu oturtmak: Yaptığın bir konu çalışmasının ardından iki ya da daha fazla kaynaktan testler ya da sorular seçip çözebilirsin. Böyle bir çalışmada testleri ardı ardına çözerek konuyu daha iyi oturtmaya çalışabilirsin.
  2. Eksiklerini bulmak: Bir konudaki eksiklerinin neler olduğunu keşfetmek için bir soru bankasındaki testleri sırayla çözebilirsin. Bu esnada eksiklerinin nerede olduğunu tespit edebilirsin. Özellikle bitirdiğini düşündüğün bir konudaki eksiklerinin nerede olduğunu bulup çıkarman çok yararlı olacaktır.
  3. Bulduğun eksikleri kapatmak: Bu çalışmayı yaparken eksiklerinin nerede olduğunu düşünüyorsan oraya yönelmen daha mantıklı olacaktır. Örneğin trigonometriden özel olarak sinüs teoremiyle ilgili sorularda sorun yaşıyorsan bu alt başlıkla ilgili sorular seçip çözmen yararlı olacaktır. Yer yer çözümlü sorulara ve konu anlatımlarına başvurman da gerekecektir.
  4. Konuyu öğrendikten sonra tekrar yapmak: Bir konuyu unutmamak için belirli aralıklar o konudan sorular çözmen gerekir. Neyi unutmuş olabileceğini düşünerek bulman zor olacağı için genel tarama yapmak amacıyla soru bankalarından sorular çözebilirsin. Bunu yaparken konuları alt başlıklarıyla ele alan bir soru bankasıyla çalışıyorsan her başlıktan 2’şer soru çözmek gibi yöntemler uygulayabilirsin. Böylece genel bir tarama yapmış olursun.
  5. Bir şeyi doğru öğrenip öğrenmediğini test etmek: Eğer konu anlatımına çalışırken bir detayın tam oturmadığını düşünüyorsan açıp o konuyla ilgili sorular çözebilirsin. Örneğin hareket grafiklerini öğrenirken ivme-zaman ve konum-zaman grafikleri arasındaki ilişkiyi anlayıp anlamadığından emin değilsen konu anlatımına ara vererek bu ilişkiyi ele alan sorular çözmek için birden fazla soru bankasından soru seçebilirsin.
  6. Farklı tarzda sorular görmek: Bunu yapmak için bir soru bankasını baştan sona çözmek zorunda değilsin. Çok sağlam ilerlediğinden emin olmak için bir konuyu öğrendikten sonra farklı soru bankalarından o konuya ait sorulara göz atıp çözmen gerektiğini düşündüğün soruları seçebilirsin. Gözüne sıradan görünen sorulardansa seni zorlayacağını düşündüğün ya da daha önce karşılaşmadığın tarzda olanları seçebilirsin.

Bütün bu yöntemleri uygulamak istediğinde, bir soru bankasının testlerini baştan sona çözmekten daha çok zorlanacağın neredeyse kesindir. Çünkü bu şekilde çalışırken sürekli olarak ne yaptığının bilincinde olmalı ve yaptığın çalışmaya karşı sorgulayıcı olmalısın. Diğer taraftan burada bahsedilen yöntemleri uyguladığında sonuç odaklı bir çalışma yaptığından emin olabilirsin.

Yardımcı kaynak kullanılırken yapılan hatalar

Çoğu öğrenci aşağıda belirttiğim amaçlar uğruna kaynak bitirme odaklı çalışmada ısrarcı olabiliyorlar.

  • Günlük çözülecek soru sayısına ulaşmak
  • “Bugün ne çalışacağım?” derdinden kurtulmak
  • Kitaptaki sayfalara “tamamlandı” işaretleri atarak huzur bulmak
  • Kitabın tamamlandığını görerek mutlu olmak

Bu şekilde çalışmanın sana doğrudan başarısızlık getireceğini iddia etmiyorum. Ama yine de daha verimli bir çalışma ortaya koymak varken neden sıradan yollara başvurasın?

Kaynak bitirmek sana herhangi bir başarıyı garanti etmez!

TYT ve AYT’de başarılı olmuş öğrencilerin “şu kadar kaynak bitirdim” dediğini duymuşsundur. Ama asla o başarının sadece bitirilen kaynaklardan geldiğini sanıp yanılma. Öyle olsaydı aynı kaynakları bitiren bütün öğrenciler birbirine yakın başarılar gösterirdi.

Başarılı olmuş öğrencilerin bazıları çok fazla kaynak bitirdiğini söylerken bazılarıysa çok az kaynak bitirdiğini söyler. Her öğrenci soru bankalarından farklı şekillerde beslenebilir. Her öğrencinin ihtiyacı da aynı değildir. Kaldı ki her başarılı öğrenci de sınava en verimli yöntemlerle hazırlanmış değildir.

Kaynak kullanım şeklin dersten derse değişebileceği gibi konudan konuya da değişebilir. Burada önemli olan senin kendi ihtiyaçlarını tespit edip kaynaklardan verimli bir şekilde yararlanmandır.

Ortalama planlarla ortalama sonuçlar elde edersin!

Çok sayıda öğrenci sınava hazırlanırken konuları bitirdiğini ve birçok kaynağı tamamladığını söylüyor. Ancak ne yazık ki birçok öğrenci pek de başarılı sonuçlar elde edemiyor.

Potansiyelini açığa çıkarman için seni eksiklerinle yüzleştirmeyen bir çalışmanın sana pek de bir şey katmayacağını düşünüyorum. Bu içerik senin bunu keşfetmen için hazırlandı.

Gerçekçi olmak gerekirse dönem başında senin bir sıralaman var aslında. Herkese ortak bir sınav yapmadan kimse sana bu sıralamanın ne olduğunu söyleyemez elbette. Diyelim ki bu sıralama 80 bin olsun. Sen de ilk 10 binde bu çalışmayı tamamlamak istiyorsun. Demek ki senin gibi sınava hazırlanan ve konu-kaynak bitirmekte olan 70 bin kişiden çok daha iyi bir çalışma yapman gerekiyor. Bunu durup bir düşünmek gerçekçi olandır diye düşünüyorum.

Kötü çalışma yöntemleriyle asla başarılı olamazsın diyemem. Ama potansiyelini açığa çıkarmada yetersiz kalırsın diyebilirim. Bu yazıda açıkladığım ve bu sayfada yer alan videoda anlattığım detayların senin için yararlı olacağını düşünüyorum.

Umarım sana farklı bir bakış açısı kazandırabilmişimdir. Bu bakış açısıyla ele aldığında, bakalım çalışma tekniklerine neler katacaksın?

Başarılar!

Ertan Sinan Şahin
Ertan Sinan Şahin
Nazilli Anadolu Öğretmen Lisesi’nde okudu. 2013 yılında ODTÜ Fizik Bölümü'nden mezun oldu. 2015’te bir yıl Amerika’da UMass Lowell Fizik Bölümü'nde asistanlık yaptı. 2016’da ODTÜ Fizik Bölümü’nde genel görelilik ve kütle çekim teorileri üzerine yüksek lisansını tamamladı. YouTube’da ve ertansinansahin.com sitesinde üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler için online fizik dersleri hazırlıyor. Yıllarca üniversite sınavına hazırlanan öğrencilere özel dersler verdi. ODTÜ Fizik Bölümü'nde asistan ve burada doktora yapıyor. Amatör bir futbol takımında sağ bek oynuyor. Tenis oynuyor. Gitar çalıyor. Bilgisayar oyunlarını seviyor.